Voor het zware werk op het Limburgse land met zijn lössgrond zijn de trekpaarden zeer geschikt.
In het Limburgse Landschap met zijn smalle holle wegen was het vroeger moeilijk om een enkel Trekpaard de zware last te laten trekken. Een dubbelspan was te breed. De oplossing was het Tandemspan waarbij 2 paarden achter elkaar in de kar werden gezet.
foto paarden Nico van de Groeneweg en Fiona van de Groeneweg met Jeroen in de kar
Traditie en folklore.
In het Bourgondische Limburg zijn er nog veel tradities in stand gebleven. Vaak komen dan ook de Trekpaarden in de spotlight. Zo zijn er Meiden inhalen,Ganzetrekke, Poprijden, Boerebroelof, Carnavalsoptochten, brouwerijaanspanningen.
foto paarden
Fiona van de Groeneweg en Femke van de Groeneweg met Ruud aan het leidsel
In mei gaat de Jonkheid van Oud Geleen erop uit om een nieuwe mei-den te plaatsen in het centrum. Op zaterdag gaan de vrijgezelle mannen naar het bos om, samen met de boswachter, een mei-den te selecteren welke gekapt mag worden.
Is de boom gevallen dan wordt hij ontdaan van de zijtakken, behalve de kruin want die blijft gespaard.
Daarna worden de sterke paarden erbij gehaald om de boom uit het bos te slepen. Dit gebeurt met grote voorzichtigheid zodat er geen andere bomen beschadigd worden.
Buiten het bos wordt de mei-den op een speciale dennewagen getild. Deze wagen is in lengte verstelbaar. De boom wordt hiermee naar de stad gebracht.